Guide for deg som vil ha en moderat vektnedgang

Guide for deg som vil ha en moderat vektnedgang

Denne guiden er for deg som har valgt pakken for vektnedgang i moderat tempo. Her forklarer vi deg hvordan du kan bruke NOKA for å oppnå dine mål.
Denne guiden er for deg som har valgt pakken for moderat vektnedgang. Her forklarer vi deg hvordan du kan bruke NOKA for å oppnå best mulig effekt.

Bytt ut 2 av 4 hovedmåltider

Pakken består av 56 måltidserstattere og er lagt opp til at du skal spise NOKA til 2 av dagens hovedmåltider. De to andre måltidene bør være kalorismarte som du selv velger. Vi anbefaler at disse måltidene ligger på 200-600 kcal. Forslag til måltider kan du finne her. Ved å spise 2 måltider med NOKA sikrer du inntaket av de fleste næringsstoffene kroppen din trenger. Du trenger derfor hovedsakelig kun å tenke på kaloriinnholdet i de måltidene du selv setter sammen. Bruk gjerne en kalorikalkulator (f.eks. Lifesum) til hjelp.  Det er selvsagt ikke noe i veien for å (innimellom) spise NOKA til flere måltider. 

MicrosoftTeams-image (34).png
Blir du sulten mellom måltidene?

Dersom du blir sulten mellom måltidene kan du spise grønnsaker og/eller frukt. Det kan være lurt å planlegge måltidene dine. Hva skal du spise utover NOKA-måltidene og til hvilke tidspunkt? Lag en plan for hva du skal spise til de ulike måltidene hver dag. Planlegg gjerne for en uke av gangen og bruk veiledningen du får i velkomstpakken. Da kan du variere ukene etter smak og behov. Det å ha en nedskrevet matplan gjør det lettere å holde seg til planen. 
 
Se våre hjemmesider for forslag til oppskrifter på kalorismarte middager.  Du kan eventuelt øke porsjonsmengden slik at totalen blir ca. 600 kcal. 

Eksempler på lavkalorimåltider:

  • 3 knekkebrød, 1 egg og 3 skiver kokt skinke. 
  • 1 porsjon havregrøt laget av 50 g havregryn + 3 dl ekstra lett melk.
  • 2 tynne brødskiver med magert pålegg.
  • 200 g cottage cheese, blandet med et lite eple i terninger og et dryss kanel.
  • Omelett av 2 egg, litt kokt skinke og en enkel salat.  

Flere forslag til lavkalorimåltider kan du finne her.

Dette bør du tenke på

Få i deg nok væske. For lavt væskeinntak kan føre til slapphetsfølelse, hodepine og økt sultfølelse (1). Vann er den beste tørstedrikken, men du kan også drikke annen ikke-kaloriholdig væske som kaffe, te, light brus/saft etc. 

Hva spiser du utover måltidene med NOKA? Husk at alt du putter i munnen teller. En liten neve nøtter mellom måltidene, en kaffe latte på morgenen, litt sunn snacks, et par riskaker, litt smør på skiven, en ekstra osteskive rett i munnen når maten smøres, saus/dressing på middagen etc. Dette virker kanskje ikke som så veldig mye der og da, men totalt sett vil slik ubevisst småspising kunne ødelegge vektnedgangen. 

Har du mye fristende i huset, så kvitt deg med det. Eventuelt gjem det bort eller be noen andre gjemme det for deg.

Øk mengden grønnsaker. Spis gjerne samme middag som de du spiser med, men øk mengden grønnsaker, og reduser mengden av de kaloriholdige matvarene (ris, pasta, fete sauser, bearbeidet kjøtt etc.)

Nyttige tips og råd

  • Bruk noen dager på å forberede deg, og sørg for å være helt innstilt på endringene du skal gjøre. Motivasjon er den viktigste faktoren for å lykkes.

  • Dersom det er mulig, gå ned i vekt sammen med noen andre. Dette er med på å øke motivasjonen. Eller finn andre måter å involvere støttespillere rundt deg.

  • Vet du at det kommer en utskeielse (restaurant, bursdagsselskap etc.)? Spis NOKA til de andre måltidene den dagen, og fortsett som «vanlig» dagen etter.

  • Finn deg en fast dag i uken som du måler resultatene dine på. Dette kan du gjøre ved å veie deg, bruke målebånd eller begge deler. Gjør dette til samme tidspunkt på døgnet, aller helst om morgenen etter toalettbesøket.  

 

Se også disse artiklene:

 

Kilder