Ned 7 kilo - ny løperekord

Ned 7 kilo - ny løperekord

Rune (49) gikk ned sju kilo på tre måneder med måltidserstattere fra NOKA. Det resulterte med en forbedring på nesten tre minutter på mila.

Artikkel skrevet i samarbeid med Dagbladet 
Publisert onsdag 13. Juni 2022

På nyåret deltok Rune Hellem (49) på et testprosjekt med NOKA sammen med åtte andre personer. Prosjektet varte i tre måneder, og gikk ut på å bruke NOKA sine måltidserstattere til å gå ned i vekt. Før prosjektet startet var Rune allerede en slank mann i superform, og ikke en person du tenker trenger å få hjelp med vektnedgang eller kosthold.

Men selv om Rune trente veldig mye, slet han med å gå ned de siste kiloene som skulle til for å forbedre løpeprestasjonene. Selv mente han at matvanene hans var grunnen til at han ikke gikk ned i vekt. Han hadde ikke helt kontroll på kaloriene, og dessuten klarte han ikke spise ofte nok.

Tre måneder senere beviste han at riktig ernæring, bevissthet på kaloriinntak og målrettet trening gir resultater både på vekten og på løpeprestasjonene.

NYE MÅL: Målet for våren var å løpe mila på under 40 minutter. Rune er ikke helt fornøyd med det, så hans nye mål er å se 38-tallet på stoppeklokka. Med strukturert trening og måltidserstattere fra NOKA vil han klare det.

Det er klart at sju kilo har mye å si for løpingen. Jeg har også fått mye mer energi. Jeg hadde nok ikke vært like strukturert med kostholdet om jeg ikke hadde vært med på dette prosjektet med NOKA. Det hadde nok heller ikke vært like enkelt å motivere seg til å trene strukturert med både rolige og intensive øker, sier den sporty it-konsulenten.

Rune forklarer at han ikke har drevet med slanking, men vektjustering. Det var noe han hadde behov for, og som gjør at han nå løper på tider som han gjorde da han gikk på videregående skole.

Jeg er i ferd med å slå personlige rekorder, sier Rune fornøyd.

Gikk ikke ned i vekt

Rune forteller at han alltid har likt å løpe og trene. Men da ekteskapet røyk for fire år siden sluttet han å trene, og gikk derfor opp i vekt. Etterhvert fikk han en ny dame, og treningsgleden kom tilbake.

Jeg trente masse, men gikk likevel ikke ned i vekt. Det som skulle til var kontroll på kaloriinntaket. Når man har det kan man rette fokus på det man vil, som for min del var å forbedre løpingen. Med NOKA sine måltidserstattere og de gode rådene jeg fikk fra kostholdseksperten i prosjektet har jeg fått kontroll på hvor mye jeg faktisk skal spise. Jeg har også blitt mer bevisst på det man burde ha visst, sier Rune.

ERNÆRINGSEKSPERT: Marthe Nybakke mener at NOKA er et godt alternativ til mellommåltid eller mat på farten.  Rekker du ikke frokosten kan en NOKA-shake være et alternativ, sier hun.

Kontroll på kaloriene

Marthe Nybakke (26) har 5-årig mastergrad i klinisk ernæring og en mastergrad i treningsfysiologi. Hun ga personlig veiledning til alle i testprosjektet, også til Rune som hun opplevde som veldig lærevillig.

NOKA sine måltider har en god sammensetning av næringsstoffer. NOKA er ikke bare for de som ønsker en vektnedgang, men kan også brukes for å holde vekten stabil, for en enkel måltidsløsning i perioder med liten tid. Du kan også kombinere NOKA-måltider med vanlige måltider og fortsatt oppnå vektnedgang. Rune ønsket å få en bedre forståelse av ernæring ved trening, og det ga resultater på løpingen hans, sier Marthe Nybakke.

For Rune har det blitt mest praktisk å bruke NOKA sine måltidserstattere til lunsj, fordi arbeidsdagen som it-konsulent ofte er veldig travel, og til kvelds fordi det er da han kan være fysen.

I dag har jeg hatt møter hele dagen uten pause, og har ikke har hatt tid til lunsj. Og da er NOKA-produkter helt suverent å bruke. Når du spiser en porsjon NOKA vet du at du får i deg alle næringsstoffene. I tillegg vet du eksakt antall kalorier. NOKA er ingen kulinarisk opplevelse, men de smaker godt, sier Rune som liker kyllingsuppen best til lunsj.

Til kveldsmat tar han oftest en søt shake. Han synes shakene er som godteri, og er derfor et godt alternativ når man er fysen. Havregryn er standard til frokost, mens middagen spiser han sammen med familien.

BEVISST: Rune ble bevisst på hvor viktig det er å få i seg alle måltider, både frokost, lunsj, middag og kvelds. Dessuten var han overrasket over hvor mye frukt og grønt han kan spise.

Nådde målet

Som en mann med konkurranseinnstinkt nådde han målet for vektjustering med glans. Han klarte også vårens målsetning om å løpe under 40 minutter. På sin Facebook skrev han:

Vekten er justert fra 83+ til 77, og livvidde er justert ned 7 cm til 87. Kroppen føles lettere, uten tvil, og i dag så testet jeg formen på stadion på Bjørkelangen - og med klokka og Iver til hjelp så løp jeg inn 10 kilometer på 39:50, så målet på under 40 ble nådd. Fornøyd med det siden jeg klokka 42:16 i oktober og da var jeg veldig mye mer sliten.
RESTITUSJON: Rune bruker ikke NOKA etter en vanlig treningsøkt, men tar en shake som tilskudd til restitusjon når han trener hardt eller etter et løp.

Eksperttips - mat ved trening

For å få mest ut av treningen vet de fleste at det er viktig å tenke på hva man spiser. Like viktig er tidspunktet du spiser, i forhold til treningsøkten din. Her er Marthes beste tips:

  • Unngå å trene når blodsukkeret er på vei ned. La det derfor gå maks fire timer fra du spiser hovedmåltid til du trener.
  • Spis en NOKA som et mellommåltid før trening om det er lenge siden siste måltid.
  • Noka sine produkter har ganske høyt innhold av proteiner, og egner seg derfor godt både før og etter trening.
  • Lenge til måltid etter trening? Ta en NOKA-shake rett etter treningsøkten, slik at du unngår å gå på felgen og gjøre dårlige matvalg.
  • Legg til frukt eller grønt til din NOKA etter trening, så får du et litt mer komplett måltid.
ENKELT: Rune mener at NOKA er til god hjelp når man ønsker å gå ned i vekt eller å holde vekten, fordi de gjør det enkelt for deg å ha kontroll på kaloriinntaket. Det er bare å helle på vann.

Vervet til NOKA

Løpeentusiasten er så begeistret for NOKA sine produkter, og sprer stadig «det glade budskapet», som han sier, om produktene. Til nå har han fått tre personer til å bruke NOKA for å justere vekten. En av dem bruker nå NOKA for å spisse løpeformen til motbakkeløpet i august. De to andre skal rett og slett slanke seg.

FØR OG ETTER: Rune var normalvektig, men ønsket å gå ned i vekt for å forbedre løpeformen. Etter å ha gått med sju kilo anbefaler han NOKA til alle som trenger hjelp til å få i seg nok av riktige næringsstoffer ved trening.

 

Se også disse artiklene: