Ida gikk ned 15kg for 15 år siden

Ida gikk ned 15kg for 15 år siden

Ida (35) fra Sandefjord gikk ned 15 kilo på tre måneder for 15 år siden. Hvordan går det med henne nå? Har hun holdt vekten?

Svært aktiv, men allikevel snek kiloene seg på

Ida begynte å gå opp i vekt da hun gikk på videregående skole. Disse tre årene trente hun på treningssenter 5-6 dager i uken. Vektøkningen fortsatte da hun var fotsoldat i Forsvaret. Ett år ble tilbrakt på Skjold i Troms. Ida var eneste jente i sin tropp. Dagene var tøffe, med fysiske utfordringer hver eneste dag. Så, hvorfor i all verden fortsatte vekten å øke?

 
Når man er aktiv, blir man også mer sulten. Jeg hadde ikke nok kunnskap om kosthold, og trodde jeg spiste sunt. Det gjorde jeg for så vidt også, men det ble for store mengder. I tillegg trodde jeg at jeg kunne unne meg en del kos pga. all aktiviteten. Det kunne jeg tydeligvis ikke. Ida humrer og forteller videre at hun ikke følte at hun måtte slanke seg, men at hun allikevel har prøvd noen rare sultekurer. Det ble ikke noen suksess. Med alt for lite kunnskap om kosthold, så endte det opp med noen kilo ned, og minst like mange opp igjen.  

Ville bare ha kjappe måltider – vektnedgangen ble en overraskende bonus 

Etter militæret flyttet Ida for seg selv. Hun var da 20 år, hadde fast jobb og var svært opptatt på fritiden. Slankekurer og vektnedgang ofret hun ikke en tanke. Måltidene skulle være raske og enkle. Matlaging syntes hun var kjedelig og tidkrevende, så det å lage sunn mat fra bunnen av var uaktuelt.

En venninne tipset henne derfor om NOKA. Måltidene var kjappe å tilberede, og kunne tas med overalt. I tillegg inneholdt de alle næringsstoffene Ida trengte i sin travle hverdag. Ida falt straks for NOKA, og begynte å spise det til både frokost, lunsj og kvelds. Til middag ville hun spise vanlig mat. Allikevel ble det ofte en middag fra NOKA i kombinasjon med andre råvarer. I starten gikk det ofte i Fjordland og andre ferdigretter, men etter hvert begynte en gryende interesse for matlaging.  

Det tok ikke lang tid før Ida merket store forskjeller. Energinivået ble høyere, og vekten gikk nedover. Etter tre måneder var energinivået på topp og vekten viste 15 kilo mindre. I tillegg hadde hun underveis skaffet seg ny kunnskap om kosthold og ernæring.   

15 år med stabil vekt 

Det er nå nesten 15 år siden Ida gikk ned i vekt, og kiloene har ikke kommet tilbake igjen. Vi vet jo at det å holde vekten nede etter endt vektnedgang er den største utfordringen. Hva er så Ida sin nøkkel til suksess? 

Da jeg begynte med NOKA, så spiste jeg det til tre av dagens fire hovedmåltider. Middagen laget jeg selv. Jeg måtte da passe på kaloriinnholdet, og begynte å lese næringsdeklarasjoner. Der fikk jeg noen aha-opplevelser. For eksempel at laks inneholder tre ganger så mange kalorier som torsk. Etter hvert som jeg gradvis gikk over til vanlig mat igjen, ble jeg mer og mer kjent med kaloriinnholdet i diverse matvarer. Jeg lastet også ned en kaloriteller-app, Lifesum, som var til god hjelp. I dag har jeg god kunnskap om næringsinnholdet i ulike matvarer, og vet derfor hvilke jeg kan spise mye av og hvilke jeg må være mer forsiktig med. 

Allikevel er det ikke slik at Ida unngår visse matvarer, eller ikke unner seg noe godt. 

Jeg elsker mat. Det beste jeg vet er middagsselskaper med venner, gjerne med noe godt i glasset. Det er jo klart at slike kvelder fører til mange kalorier, men jeg har funnet den perfekte løsningen for min del. Jeg kniper heller litt på kaloriene igjennom uka, så har jeg rom for utskeielser i helgene. Det er ikke kaloriene man inntar fra dag til dag som spiller en rolle, men totalen man inntar i løpet av en uke. Er dette i balanse med forbruket, så holder vekten seg stabil. Dessuten starter jeg alltid dagen med en bar. Det har jeg gjort i 15 år, og ser ingen grunn til å slutte med det heller. Jeg får i meg et fullverdig måltid, som samtidig er kalorifornuftig. Det blir ikke bedre enn det! 

Et annet tips Ida har, er smarte matbytter. Hun spiser hamburgerrygg fremfor saltpølse, karbonadedeig fremfor kjøttdeig, tacosalat fremfor taco i lefser, sukkerfri brus og saft, bare for å nevne noe.

Graviditet og amming 

En annen utfordring mange kvinner opplever er graviditet og tiden etter fødsel. Også dette har Ida vært gjennom, uten at kiloene ble værende.  

Da jeg ble gravid, leste jeg meg opp på hvor mye ekstra energi kroppen trenger. Det er ca. 100 kcal ekstra 1. trimester, ca. 300 kcal ekstra 2. trimester, og ca. 500 kcal ekstra 3. trimester (1). Ikke som å spise for to, med andre ord. Jeg fulgte dette rådet og gikk opp de kiloene som var anbefalt for meg.  
 
Etter fødsel fullammet jeg, og spiste de anbefalte 500 kcal ekstra (2). Jeg var ikke en av dem som opplevde at kiloene «bare rant av» i ammeperioden, men siden jeg hadde holdt meg til anbefalingene, både under graviditet og i ammeperioden, så fikk jeg raskt kontroll på vekten igjen. Jeg kan jo også nevne at NOKA barene var faste følgesvenner også i disse periodene, men da med noe ekstra ved siden av. Eventuelt to barer istedenfor en. He-he. Det var i hvert fall helt genialt å ha kjappe, næringsrike måltider lett tilgjengelig i denne travle tiden. 

Hva med trening? 

Ida har alltid likt å holde kroppen i bevegelse, men påpeker at trening har svært liten betydning for vektnedgangen isolert sett.  

Trening er selvsagt kjempebra rent helsemessig, men når det gjelder å gå ned i vekt, så har kostholdet alt å si (3). Jeg er selv et prakteksempel der. Da jeg gikk på videregående trente jeg 6 dager i uka, 1-2 timer per økt. Jeg hadde da den oppfatningen at siden jeg trente såpass mye, så kunne jeg spise godt. I løpet av tre år gikk jeg opp nesten 15 kilo. Etter videregående var jeg ett år i forsvaret. Jeg var fotsoldat og i aktivitet hele tiden. Men, dette ble man sulten av og jeg fortsatte å spise godt. Etter dette året hadde vekten økt med enda noen kilo. 

Da jeg kom hjem igjen ble jeg introdusert for NOKA, og jeg bestemte for å gi det en sjanse. I denne perioden hadde jeg hest, så det jeg fikk av mosjon skjedde i stallen. Ingen hard-trening der altså, men kostholdet ble lagt om. Jeg ble bevisst på matinntaket, og lærte meg en god del om næringsinnholdet i ulike matvarer. Jeg spiste NOKA til frokost, lunsj og kvelds. Middagen var vanlig mat, og lå på 400-700 kcal. I løpet av tre måneder hadde jeg gått ned 15 kilo! 

I dag er det flere år siden Ida solgte hesten sin, og hun har gått over til mer tradisjonell trening. Hun har et velutstyrt treningsrom hjemme, samt at hun gjerne tar seg en løpetur ute eller på mølla. Treningen gjør hun kun for helsens skyld. Vekten holder hun kontroll på gjennom kostholdet. 

Se også disse artiklene:

 

Kilder