Gikk ned 9 kilo på tre måneder

Gikk ned 9 kilo på tre måneder

May-Synnøve (37) gikk ned ni kilo på tre måneder med måltidserstattere fra NOKA. Det ga mer energi og ork til å leke mer med ungene.
Artikkel skrevet i samarbeid med Dagbladet 
Publisert onsdag 15. Juni 2022.
På nyåret deltok ni personer i et testprosjekt med NOKA. I løpet av tre måneder skulle de gjøre en livsstilsendring og gå ned i vekt ved hjelp av NOKA sine måltidserstattere. Det viste seg at nesten alle deltakerne hoppet over et eller flere måltider, og spesielt var frokost og lunsj nedprioritert. Ikke overraskende stupte flere over store porsjoner til middag, og rensket skap og skuffer for snacks til kvelds. En gjenganger var også mangel på energi, samt mangel på motivasjon til å være i fysisk aktivitet.

Tre måneder senere hadde samtlige blitt mer bevisst på næringsinntaket og gått ned i vekt. Men det mest spennende er at sju av ni mener at måltidene med NOKA har gitt dem mer energi i hverdagen.

FULL AV ENERGI: Allerede etter en måned med måltidserstattere fra NOKA kom May-Synnøve Fredrikstad (37) inn i buksene innerst i skapet. Tre måneder etter er hun ni kilo lettere, og har fått mye mer energi.

9 kilo ned på 3 måneder

May-Synnøve Fredrikstad (37) var en av deltakerene som hverken spiste frokost eller lunsj, og som ofte overspiste til middag og småspiste godteri på kvelden. Dagene som småbarnsmor er travle, og spesielt om morgenen går tiden så fort at frokost til seg selv har vært nedprioritert.

Jeg har veldig ofte hoppet over frokosten. Det er jo alltid stress på morgenen. Ungene skal gjøres klare, jeg skal ordne meg selv og yngste skal leveres i barnehagen før jeg drar på jobb. Jeg må også gjøre alt klart for 9-åringen som er hjemme frem til han drar på skolen. Dessuten må jeg rekke bussen for å komme meg på jobb, forteller May-Synnøve.

I testprosjektet fikk May-Synnøve gode tips og råd fra kostholdsekspert til både matrutiner, matvarer og hvordan bruke NOKA sine måltidserstattere. Rådene og de nye matrutinene fungerte så godt for henne at hun endte med å gå ned ni kilo på de tre månedene, mest av alle deltakerne.

Fra ett til fem måltider

May-Synnøve var matlei, og dessuten syntes hun det var utfordrende å få i seg frokost og lunsj. Derfor var nettopp tipsene om hvordan få til å spise disse måltidene nøkkelen til at hun ganske enkelt gikk ni kilo ned i vekt på tre måneder.

Jeg fikk veldig mange gode tips av kostholdsveilederen i prosjektet, blant annet på hvordan jeg kunne få i meg mat til alle måltidene gjennom dagen. Nå lager jeg meg kjappe NOKA-måltider til frokost og lunsj, og spiser et mellommåltid før middagen sammen med familien, sier May-Synnøve.

Hun forteller at hun også har erstattet godteri med kveldsmat. Og om hun skulle bli litt sugen på søtsaker velger hun NOKA sin müsli til kveldsmat fordi den er søt.

Kontroll på kaloriene

Marthe Nybakke (26) har 5-årig mastergrad i klinisk ernæring og en mastergrad i treningsfysiologi. Hun ga personlig veiledning til alle i testprosjektet, også til May-Synnøve som hun opplevde som veldig dedikert.

NOKA sine måltider har en god sammensetning av næringsstoffer. NOKA er ikke bare for de som ønsker en vektnedgang, men kan også brukes for å holde vekten stabil, for en enkel måltidsløsning i perioder med liten tid. Du kan også kombinere NOKA-måltider med vanlige måltider og fortsatt oppnå vektnedgang. 

May-Synnøve har blitt mer bevisst rundt eget energiinntak og flinkere til å planlegge måltider. Hun er også flink til å tenke langsiktig, sier Marthe Nybakke.

FROKOSTSHAKE: Før spiste May-Synnøve aldri frokost. Nå blander hun seg alltid en shake før hun gjør barna klare til barnehage og skole.

Ingen matpause på jobb

Siden May-Synnøve jobber alene i butikk er det ikke alltid like enkelt å få til en ordentlig lunsjpause. Alternativet har vært å spise når det ikke er kunder i butikken, og som oftest har det endt med at hun har droppet å spise noe som helst. Når hun kom hjem var hun så sulten at hun spiste en kjempeporsjon med middag, og gjerne en liten til. I tillegg ble det småspising av godteri utover kvelden.

Jeg fikk tips på hvordan jeg kunne få i meg mat på jobb. Nå spiser jeg ofte NOKA sin kyllingsuppe fordi jeg kan helle den over i en stor kopp, og så står jeg ved kassa og drikker den. Den er jo kjempegod, og metter overraskende lenge.

Mer energi til barna

Den store vektnedgangen har selvfølgelig en positiv effekt for hennes egen helse. Blant annet har hun begynt å trene pilates og yoga som er gunstig for de kranglete knærne hennes. Det at hun har blitt lettere i kroppen, og ikke minst får jevnlig påfyll av næring gjennom dagen, har også ført til forandringer på hjemmebane.

Jeg har mye mer energi nå enn det jeg hadde tidligere. Før kom energien først midt på dagen, nå får jeg energien inn fra morgenen av etter at jeg har spist. Ungene har kommentert at jeg orker å være med å leke mer. Nå løper jeg rundt her. Det er ikke lengre slik at “nå orker jeg ikke”.

MENGDEBEGRENSING: May-Synnøve er glad for at man ikke trenger å svette flere timer på et treningssenter for å oppnå resultater, men at man kan spise helt vanlig mat bare man tenker over mengden.

Eksperttips

Marthe forklarer at forskningen på nødvendigheten av å spise frokost er sprikende. Men erfaringen fra testprosjektet tilsier at det lønner seg å spise frokost for å unngå store måltider, både for vektnedgang og jevn energi. Her er hennes beste tips for jevn energi.
  •  Mat gir energi! Om du kun spiser middag er det fryktelig mange timer med faste uten tilførsel av energi.
  • Når du spiser frokost får du energi allerede fra morgenen av i stedet for ut på dagen.
  • Spredt tilskudd av næring gjennom dagen gir jevnere blodsukker. For mange hjelper det på humøret.
  • Spis en NOKA som et mellommåltid før middag om det blir lenge siden lunsj.
  • En shake eller müsli fra NOKA er et godt alternativ til kveldsmat, siden det ofte er da man er fysen.
  • En NOKA-shake er også et langt bedre alternativ enn sjokolade, om du skulle bli fysen på noe søtt i tillegg til kveldsmaten.
  • Legg til frukt eller grønt til din NOKA, så får du et litt mer komplett måltid.

Aktiv sommer

May-Synnøve har alltid levd et sunnere og lettere liv om sommeren. Rent kjøtt fra grillen spises sammen med gode salater, i tillegg til at hun generelt beveger seg mer. Men nå gleder hun seg til en sommerferie med enda sunnere vaner, for målet hennes er å gå ned enda tjue kilo til.

Man er jo mer aktiv om sommeren. I sommer skal ungene og jeg på hytta til moren og samboeren hennes i Valdres, og da blir det turer i fjellet, sier en sprudlende May-Synnøve.

FØR/ETTER: Ni kilo synes helt klart på kroppen

 

Se også disse artiklene:

Start din vektreise. Velg ditt program.
Kom i gang og velg ditt program. Opprettholde trivselsvekt, Gå ned i moderat tempo eller Gå ned i raskt tempo.