Vi guider deg til ditt vektmål

Vi guider deg til ditt vektmål

Er du usikker på hvilken pakke som passer dine behov best? Eller lurer du kanskje på hvor mye eller hvor raskt du skal ned i vekt? Her har du en guide som kan hjelpe deg i riktig retning.

Hos oss kan du velge mellom 3 ulike pakker basert på ditt vektmål. Pakkene er satt sammen av vår ernæringsrådgiver og er egnet for de som ønsker å bruke NOKAs måltidserstattere som et verktøy i hverdagen for å enten gå ned i vekt eller holde vekten stabil. 

3110x1200_Noka_Toppbanner_Bytt_Av_måltid.jpg

Hvordan finne ditt vektmål?  

For å finne ut hvor mye man bør gå ned i vekt, eller om man faktisk har behov for det i det hele tatt, er den vanligste metoden å måle sin BMI. BMI står for Body Mass Index, og kan avsløre om man er overvektig, normalvektig eller undervektig. BMI regnes ut slik:  
Vekt (kg) ÷ (høyde (m) x høyde (m))  

Eksempel: 70 kg ÷ (1,7 m x 1,7 m) = 24,2   

BMI-grenseverdiene tar ikke hensyn til alder, kjønn eller det faktum at folk har forskjellig kroppsbygning. BMI-indeksen må derfor brukes med skjønn. BMI tar heller ikke hensyn til muskelmasse, dermed kan muskuløse personer få en høy BMI selv om de har lite kroppsfett. Grenseverdiene er beregnet av Verdens helseorganisasjon (WHO). Middelvekt tilsvarer indekstallet 22,5. 

Man kan også benytte seg av andre metoder enn BMI

Midjemål – mål omkretsen midt mellom det nederste ribbeinet og hoftekammen. Kvinner bør ha en livvidde på under 80 cm. Menn bør ha under 94 cm. En livvidde over dette øker risikoen for diabetes 2 og hjerte-kar sykdom.

Midje/hofte ratio (MHR) – forholdet mellom omkretsen av hofte og midje. Omkrets av midjen (i cm) divideres med omkretsen av hoftene (i cm). Midjen måles som beskrevet i forrige punkt. Hoften måles på det bredeste stedet rundt baken. Kvinner skal ha en MHR under 0,8. Menn skal ha under 1,0. Høyere MHR-tall enn anbefalt betyr at det er for mye fett rundt magen. 

Du har nå skaffet deg et bilde av hvorvidt du bør gå ned i vekt eller ikke, og kanskje også ca. antall kilo du vil ned. Enten du vil ned noen få kilo, eller mange kilo, så er pakkene «Gå ned i et moderat tempo» og «Gå ned i et raskt tempo» aktuelle for deg. Begge pakkene vil hjelpe deg ned i vekt, men på litt ulike måter. I neste avsnitt guider vi deg til å finne pakken som passer akkurat til deg og dine ønsker.   

Dersom du ikke skal ned i vekt, men ønsker å holde vekten stabil på en sunn og god måte, anbefaler vi pakken «opprettholde trivelsvekt».  

Hvor rask vektnedgang er realistisk for deg og din hverdag? 

Når det gjelder tempo på vektnedgangen, er dette svært individuelt betinget. Det er derfor vanskelig, og heller ikke lovlig, å gi opplysninger om hvor mye en person vil gå ned i vekt. Vi viser derfor til helsedirektoratets informasjon om vektnedgang. De opplyser om at man må ha et kaloriunderskudd på ca. 7000 kcal for å gå ned 1 kilo. Det vil si at et underskudd på 1000 kcal per dag, vil gi et vekttap på ca. 1 kilo per uke. 

Når det gjelder hvor raskt eller sakte man bør gå ned i vekt, så er det ikke noe fasitsvar på dette. Forskning viser at det er fullt mulig å oppnå varige resultater uavhengig av tempoet. Det smarteste er derfor å velge løsningen som passer deg best, og som du klarer å gjennomføre. 
 • Alle måltidene fra NOKA ligger på 200-250 kcal per måltid. 

 • Et kalorismart måltid bør ligge på 400-600 kcal.  
Når du velger et NOKA program (Gå ned i et raskt tempo, moderat tempo eller opprettholde) skal du også spise vanlig mat til enkelte måltid. De aller fleste beholder middagen som et hyggelig samlingspunkt med familien. Du får all informasjon du trenger og tips til oppskrifter i første pakke. 


Rask vektnedgang

For å oppnå rask vektnedgang anbefaler vi å erstatte alle dagens fire hovedmåltider med NOKA. Noen velger å gjøre dette de 1-3 første ukene for å få en kick-start, og deretter gå over til å erstatte 3 av måltidene med NOKA. Du vil også kunne få gode resultater ved å kun erstatte tre av måltidene, og spise et kalorismart måltid i tillegg, f.eks. middag.

Tre NOKA-måltider vil dekke det daglige behovet for vitaminer og mineraler, så det eneste man behøver å tenke på til det fjerde måltidet er kaloriene. 

Fordeler: 
 • Effektivt ned i vekt. De fleste blir svært motivert av raske resultater.
 • Enkelt å holde kontroll på kaloriene du får i deg.
 • Du slipper å tenke på å sette sammen måltider selv dersom du erstatter alle 4 måltidene.
 • Du får dekket hele dagsbehovet for alle de ulike næringsstoffene gjennom 3 måltider med NOKA. Kaloriene er derfor det eneste du må tenke på til det 4. måltidet.  
Utfordringer: 
 • Å bytte ut alle 4 måltidene er en stor endring. Du må være standhaftig og målbevisst.
 • Store endringer i kostholdet kan gi noen plager i form av urolig mage, økt sultfølelse, hodepine og
 • Slapphetsfølelse. Dette går normalt sett over ila. kort tid.
 • Dersom man ønsker å erstatte alle 4 måltidene i mer enn 3 uker, skal dette skje i samråd med lege.
Gå inn på Start din vektreise og velg programmet "Gå ned i et raskt tempo"

Gradvis vektnedgang

For å oppnå gradvis vektnedgang anbefaler vi å erstatte to av dagens hovedmåltider med NOKA, samt spise to kalorismarte måltider. 

Fordeler:  

 • Du lærer deg å bli bevisst på næringsinnhold i ulike matvarer fordi du selv må sette sammen kalorismarte måltider.
 • Med to måltider fra NOKA vil du få dekket store deler av dagsbehovet for de ulike næringsstoffene.
 • Mange opplever at det er enklere å holde seg til en diett når man også kan spise vanlig mat.
 • Når familien samles rundt matbordet, kan dere spise den samme maten.   

Ulemper: 

 • Vektnedgangen vil gå saktere.
 • Noen syntes at det kan være krevende å veie opp og sette seg inn i næringsinnholdet til de ulike matvarene. Her kan vi anbefale kalorikalkulatorer som et hjelpemiddel. Etter hvert som man skaffer seg kunnskap, vil det bli mindre behov for å veie mat og regne ut kalorier.

Selv om det kan virke uvant i starten, anbefaler vi alle å gjøre seg kjent med næringsinnholdet i ulike matvarer. Gjør det til en vane å lese på forpakningen når du handler mat. Kunnskapen du skaffer deg vil være gull verdt både under og etter vektreduksjonen. Kanskje får du deg noen aha-opplevelser også?  

Gå inn på Start din vektreise og velg programmet "Gå ned i et moderat tempo"

Hvilken pakke bør du velge? 

Vi har nå forsøkt å guide deg til hvilken av våre pakker du bør starte med. Er du dedikert og vil raskt ned i vekt, så velger du «rask vektnedgang». Ønsker du en mindre drastisk endring av kostholdet, men vil allikevel gå ned jevnt og trutt? Da velger du «gradvis vektnedgang». Har du allerede en vekt du er fornøyd med, og ønsker å holde denne stabil, samtidig som du sikrer deg en rekke næringsstoffer? Da velger du «opprettholde».  

Det er heller ikke noe i veien for å mikse de forskjellige pakkene. En periode ønsker du kanskje å erstatte 3 eller 4 måltider, for så ta en periode hvor du erstatter 2 måltider. Deretter vil du kanskje erstatte 3 måltider igjen. Ingen problem! NOKA kan mikses og matches, og brukes akkurat slik du har behov for. Det som er helt sikkert er at NOKA, med sin gode næringssammensetning, er et god hjelpemiddel på veien til å endre din vekt. 

Start din vektreise. Velg ditt program.
Kom i gang og velg ditt program. Opprettholde trivselsvekt, Gå ned i moderat tempo eller Gå ned i raskt tempo.